Zdrowe burgery wołowe z musztardą francuską

4 osoby
35 minut

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej Octim
  • 3 łyżki musztardy francuskiej Octim
  • 100 g masła
  • sól i pieprz
  • 1 ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • cebula dymka
  • 4 bułki pełnoziarniste
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g serka kremowego
  • garść rukoli
  • kiełki – 1 opakowanie

W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, musztardą sarepską, masłem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i formujemy 4 kotlety. Ogórka, rzodkiewki i cebulę kroimy w plastry. Bułki opiekamy na suchej patelni z obu stron przez 2-3 minuty. Już na oleju smażymy kotlety z obu stron przez kilka minut. Bułki smarujemy serkiem kremowym. Układamy na nich rukolę, plasterki warzyw, burgery, które na wierzchu smarujemy musztardą francuską. Na burgerach układamy kiełki. Na wierzch kładziemy drugą część bułki. Smacznego!