Śledź z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki
- 2 płaty śledzia z zalewy octowej
- 6 kromek chleba razowego na zakwasie
- świeże oregano do dekoracji
Konfitura z czerwonej cebuli:
- 3 czerwone cebule
- pół szklanki cukru
- łyżka miodu lipowego
- pół szklanki octu balsamicznego 6% Octim
- ¾ szklanki czerwonego wina półsłodkiego
- świeżo mielony pieprz
- garść suszonych rodzynek
Śledzia wyjmujemy z zalewy, osuszamy, kroimy pod skosem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy cukier, a gdy zacznie się karmelizować – wrzucamy cebulkę. Smażymy przez chwilę, dodajemy miód, podlewamy octem balsamicznym i czerwonym winem. Smażymy, aż płyn odparuje, a cebulka zacznie błyszczeć i delikatnie zmięknie. Dodajemy suszone rodzynki i jeszcze przez chwilę smażymy. Odstawiamy do ostudzenia.
Z kromek chleba odcinamy skórki, na chlebek układamy konfiturę z cebulki i kawałki śledzia.