Ocet

Octim specjalizuje się w produkcji octu od lat. Wykorzystujemy tradycyjne metody i receptury z Warmii i Mazur, ale stawiamy też na nowe technologie i obserwujemy potrzeby rynku.

Dlatego ocet spirytusowy wciąż po części wytwarzamy w tradycyjnych kadziach modrzewiowych, dzięki czemu ma swój charakterystyczny smak. Do naszych octów wykorzystywane są najwyższej jakości surowce – m.in. jabłka, spirytus czy polski miód. Wśród palety produktów na szczególną uwagę zasługuje ocet jabłkowy – produkowany wyłącznie z polskich jabłek, bez konserwantów, uzyskiwany poprzez naturalną fermentację wina jabłkowego. Wśród gamy octów odnajdziemy, m.in. jabłkowy, balsamiczny, spirytusowy, winny z wina białego i czerwonego, słodowy oraz octy ekologiczne: cydrowy i jabłkowy.

Ocet jabłkowy 6%

250 ml, 410 ml
Ocet jabłkowy posiada słomkową barwę i charakterystyczny dla tego rodzaju octu zapach. Nie zawiera substancji konserwujących. Dzięki zawartości makro- i mikroelementów (potas, żelazo, magnez) oraz witamin podniesie walory odżywcze potraw ze świeżych owoców i warzyw, a także urozmaici smak dań z drobiu i ryb. Jest również niezbędny do przygotowania dressingów do sałatek oraz sosów. Marynata na bazie octu jabłkowego nada warzywom i owocom delikatnego smaku. Opis produktu: Ocet jabłkowy to produkt otrzymany przez naturalną, biologiczną fermentację octową wina jabłkowego.

Ocet jabłkowy 6% ekologiczny

300 ml, 750 ml
Ocet jabłkowy ekologiczny wzbogaci smak dań z drobiu i ryb, jest również niezbędny do przygotowania dressingów do sałatek oraz sosów. Marynata na bazie octu jabłkowego nada warzywom i owocom delikatnego smaku. Opis produktu: Ocet jabłkowy ekologiczny to produkt otrzymany przez naturalną, biologiczną fermentację octową ekologicznego wina jabłkowego.

Ocet cydrowy 5% ekologiczny

300 ml, 750 ml
Ocet cydrowy ekologiczny charakteryzuje niepowtarzalny, lekko cierpki zapach jabłek i owocowy smak, który zdecydowanie uwalnia się podczas gotowania. Ocet cydrowy nadaje przyjemnego, delikatnego smaku marynatom i piklom, które stają się łagodniejsze. Idealny do mięs, ryb i sosów. Opis produktu: Ocet cydrowy uzyskiwany jest w wyniku fermentacji ekologicznego cydru.

Ocet spirytusowy 10%

500 ml, 750 ml, 1 l
Tradycyjny ocet spirytusowy od lat stosowany do marynowania i konserwowania warzyw, owoców i grzybów. Wykorzystanie octu spirytusowego do przygotowania zalewy do ryb morskich i słodkowodnych doda potrawom kwaskowatego aromatu. Jest nieodłącznym dodatkiem do galaret i mięs. Opis produktu: Ocet spirytusowy to produkt otrzymany przez naturalną biologiczną fermentację octową spirytusu.

Ocet z białego wina 6%

250 ml, 750 ml
Ocet z białego wina ma jasnozłotą barwę i posiada kwaśny smak, z przyjemnym aromatem wina. Jest delikatniejszy niż ocet z wina czerwonego. Doskonale sprawdzi się jako dressing do sałatek i dodatek do przetworów owocowych. Opis produktu: Ocet z wina białego to produkt otrzymany przez naturalną biologiczną fermentację octową wina gronowego białego.

Ocet z wina czerwonego 6%

250 ml, 750 ml
Ocet z wina czerwonego ma barwę delikatnie rubinową. Posiada kwaśny smak, z subtelną nutą wina. Ocet z wina czerwonego jest mocniejszy niż ocet z wina białego. Dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami i suszonymi owocami. Stanowi doskonałą bazę do sosów oraz marynat do mięs. Opis produktu: Ocet z wina czerwonego to produkt otrzymany przez naturalną biologiczną fermentację octową wina gronowego czerwonego.

Ocet balsamiczny 6%

250 ml
Delikatnie kwaskowy smak przełamany nutą słodyczy stanowi idealny dodatek do świeżych owoców, takich jak truskawki, melon czy gruszka oraz surówek. Sałatka Caprese z pachnących pomidorów z delikatną mozzarellą i świeżymi ziołami oraz właśnie octem balsamicznym to smak znany na całym świecie! Opis produktu: Ocet balsamiczny to produkt otrzymany przez naturalną biologiczną fermentację octową wina jabłkowego z dodatkiem skoncentrowanego moszczu jabłkowego, ekstraktu z rodzynki, karmelu i aromatu.

Glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki

320 g
Gęsty, aromatyczny sos o przyjemnym smaku czarnej porzeczki to niezastąpiony dodatek do grillowanych warzyw i mięs, sosów oraz marynat. To prawdziwy rarytas, który będzie smakował najlepiej w połączeniu z serami dojrzewającymi, sałatkami i daniami z drobiu.

Glazura balsamiczna o smaku figi

320 g
Kwaskowy smak glazury powstałej na bazie octu jabłkowego przełamuje wyraźnie wyczuwalna słodycz wynikająca z obecności aromatu figi. Doskonale pasuje do mięs grillowanych, pieczonych czy smażonych. Stanowi wspaniałe połączenie ze świeżymi owocami i warzywami.

Glazura balsamiczna o smaku żurawiny

320 g
Doskonale zbalansowany smak glazury to wynik połączenia najwyższej jakość octu jabłkowego z aromatem żurawiny. Glazura balsamiczna o smaku żurawiny zaraz po otwarciu zachwyca swym słodko-kwaśnym smakiem. Idealnie przełamie słodycz deserów lodowych i świeżo pieczonych ciast.