Ocet

Octim specjalizuje się w produkcji octu od lat. Wykorzystujemy tradycyjne metody i receptury z Warmii i Mazur, ale stawiamy też na nowe technologie i obserwujemy potrzeby rynku.

Dlatego ocet spirytusowy wciąż po części wytwarzamy w tradycyjnych kadziach modrzewiowych, dzięki czemu ma swój charakterystyczny smak. Do naszych octów wykorzystywane są najwyższej jakości surowce – m.in. jabłka, spirytus czy polski miód. Wśród palety produktów na szczególną uwagę zasługuje ocet jabłkowy – produkowany wyłącznie z polskich jabłek, bez konserwantów, uzyskiwany poprzez naturalną fermentację wina jabłkowego. Wśród gamy octów odnajdziemy, m.in. ocet jabłkowy, ocet balsamiczny, spirytusowy, ocet winny z wina białego i czerwonego, słodowy oraz octy ekologiczne: cydrowy i jabłkowy.

Ocet spirytusowy marki Octim

Ocet spirytusowy 6%

1l
Ocet spirytusowy 6% to produkt spożywczy o niższym stężeniu kwasu octowego. Jest delikatniejszy w smaku od dostępnego standardowo na rynku octu 10%. Doskonale sprawdzi się w kuchni  - podkreśli smak ryb, warzyw i zup. Za sprawą niższego stężenia jest jednak doskonałą alternatywą dla tradycyjnych, chemicznych środków do sprzątania w domu. Pozwala zachować czystość w domu, a jest wolny od szkodliwych substancji żrących i chemicznych, które podczas sprzątania uwalniają się do otoczenia i zostają w powietrzu.

Ocet jabłkowy 6%

250 ml, 410 ml
Ocet jabłkowy posiada słomkową barwę i charakterystyczny dla tego rodzaju octu zapach. Nie zawiera substancji konserwujących. Dzięki zawartości makro- i mikroelementów (potas, żelazo, magnez) oraz witamin podniesie walory odżywcze potraw ze świeżych owoców i warzyw, a także urozmaici smak dań z drobiu i ryb. Jest również niezbędny do przygotowania dressingów do sałatek oraz sosów. Marynata na bazie octu jabłkowego nada warzywom i owocom delikatnego smaku. Opis produktu: Ocet jabłkowy to produkt otrzymany przez naturalną, biologiczną fermentację octową wina jabłkowego.

Ocet jabłkowy 6% ekologiczny

300 ml, 750 ml
Ocet jabłkowy ekologiczny wzbogaci smak dań z drobiu i ryb, jest również niezbędny do przygotowania dressingów do sałatek oraz sosów. Marynata na bazie octu jabłkowego nada warzywom i owocom delikatnego smaku. Opis produktu: Ocet jabłkowy ekologiczny to produkt otrzymany przez naturalną, biologiczną fermentację octową ekologicznego wina jabłkowego.

Ocet cydrowy 5% ekologiczny

300 ml, 750 ml
Ocet cydrowy ekologiczny charakteryzuje niepowtarzalny, lekko cierpki zapach jabłek i owocowy smak, który zdecydowanie uwalnia się podczas gotowania. Ocet cydrowy nadaje przyjemnego, delikatnego smaku marynatom i piklom, które stają się łagodniejsze. Idealny do mięs, ryb i sosów. Opis produktu: Ocet cydrowy uzyskiwany jest w wyniku fermentacji ekologicznego cydru.
Ocet spirytusowy 10% marki Octim

Ocet spirytusowy 10%

500 ml, 750 ml, 1 l
Tradycyjny ocet spirytusowy od lat stosowany do marynowania i konserwowania warzyw, owoców i grzybów. Wykorzystanie octu spirytusowego do przygotowania zalewy do ryb morskich i słodkowodnych doda potrawom kwaskowatego aromatu. Jest nieodłącznym dodatkiem do galaret i mięs. Opis produktu: Ocet spirytusowy to produkt otrzymany przez naturalną biologiczną fermentację octową spirytusu.
Ocet winny z wina białego - Octim

Ocet z białego wina 6%

250 ml, 750 ml
Ocet z białego wina ma jasnozłotą barwę i posiada kwaśny smak, z przyjemnym aromatem wina. Jest delikatniejszy niż ocet z wina czerwonego. Doskonale sprawdzi się jako dressing do sałatek i dodatek do przetworów owocowych. Opis produktu: Ocet winny z wina białego to produkt otrzymany przez naturalną biologiczną fermentację octową wina gronowego białego.
Ocet winny z wina czerwonego | Octim

Ocet winny z wina czerwonego 6%

250 ml, 750 ml
Ocet z wina czerwonego ma barwę delikatnie rubinową. Posiada kwaśny smak, z subtelną nutą wina. Ocet z wina czerwonego jest mocniejszy niż ocet z wina białego. Dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami i suszonymi owocami. Stanowi doskonałą bazę do sosów oraz marynat do mięs. Opis produktu: Ocet winny z wina czerwonego to produkt otrzymany przez naturalną biologiczną fermentację octową wina gronowego czerwonego.
Ocet balsamiczny 6% | Octim

Ocet balsamiczny 6%

250 ml, 750 ml
Delikatnie kwaskowy smak przełamany nutą słodyczy stanowi idealny dodatek do świeżych owoców, takich jak truskawki, melon czy gruszka oraz surówek. Sałatka Caprese z pachnących pomidorów z delikatną mozzarellą i świeżymi ziołami oraz właśnie octem balsamicznym to smak znany na całym świecie! Opis produktu: Ocet balsamiczny to produkt otrzymany przez naturalną biologiczną fermentację octową wina jabłkowego z dodatkiem skoncentrowanego moszczu jabłkowego, ekstraktu z rodzynki, karmelu i aromatu.