O firmie

Tradycyjne receptury z Warmii i Mazur

W Wytwórni Octu i Musztardy w Olsztynku produkcję uruchomiono w lipcu 1965 roku. W 1994 roku spółka zawiązana przez grupę pracowników wykupiła od państwa majątek firmy i rozpoczęła działalność pod nazwą OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy w Olsztynku i w takim kształcie działa do dziś.

Obecnie OCTIM zatrudnia ponad 100 pracowników będąc jednym z większych pracodawców w regionie. Od momentu prywatyzacji piętnastokrotnie powiększono zdolności wytwórcze firmy. Stała modernizacja pozwoliła uruchomić nowe linie produkcyjne, dzięki czemu w ofercie spółki znajduje się ponad 40 produktów – tradycyjnego octu spirytusowego oraz octu jabłkowego, cydrowego, balsamicznego i słodowego, licznych smaków musztard oraz ketchupu.

OCTIM to od lat także certyfikowany dostawca największych światowych producentów. Współpraca z najlepszymi gwarantuje nam dostawy do największych sieci handlowych w Polsce

Historia firmy

1999

Spółka Octim zawiera umowę nabycia na własność przedsiębiorstwa

1994

Spółka Octim zawiera umowę ze Skarbem Państwa na odpłatne korzystanie z mienia –przedsiębiorstwa należącego do likwidowanego przedsiębiorstwa państwowego. Przedsiębiorstwo państwowe Wytwórnia Octu i Musztardy w Olsztynku zostaje zlikwidowane i wykreślone z rejestru przedsiębiorstw państwowych

1993

sierpień – zostaje zarejestrowana spółka pracownicza o nazwie Wytwórnia Octu i Musztardy Octim sp. z o.o. Wspólnikami Spółki zostają wszyscy pracownicy przedsiębiorstwa państwowego.

wrzesień – otwarcie likwidacji przedsiębiorstwa państwowego Wytwórnia Octu i Musztardy w Olsztynku.

1991

ze struktury przedsiębiorstwa państwowego PGR Ostróda zostaje wydzielony Zakład Produkcji Koncentratów Spożywczych i zostaje przekształcony w samodzielne przedsiębiorstwo państwowe:Wytwórnia Octu i Musztardy w Olsztynku

1988

zakład produkcyjny w Olsztynku Wytwórnia Octu i Musztardy zostaje przeniesiony do struktury organizacyjnej innego przedsiębiorstwa państwowego:Przedsiębiorstwo Gospodarki Rolnej (PGR) w Ostródzie.Przedsiębiorstwo państwowe Olsztyńskie Zakłady Koncentratów Spożywczych w Olsztynie zostajezlikwidowane i wykreślone z rejestru przedsiębiorstw państwowych. Zakład w Olsztynku otrzymuje nową nazwę:Zakład Produkcji Koncentratów Spożywczych w Olsztynku.

1976

przedsiębiorstwo państwowe Olsztyńskie Zakłady Spożywcze Przemysłu Terenowego w Olsztynie zmieniają nazwę na Olsztyńskie Zakłady Koncentratów Spożywczych w Olsztynie

1965

w Olsztynku zostaje oddany do użytku nowy zakład produkcji octu i musztardy, działa w ramach przedsiębiorstwa państwowego OZSPT.

1955

Zostaje utworzone przedsiębiorstwo państwowe o nazwie Olsztyńskie Zakłady Spożywcze Przemysłu Terenowego w Olsztynie (OZSPT)

Nasze wyróżnienia

Diamenty magazynu Forbes, 2018, 2017, 2014, 2012
Superior Taste Award, 2015
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, 2018, 2017, 2016,
Złoty Medal World Food Poland, 2019
Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich, 2016, 2019

Nagrodzone produkty

Ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka

2019
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Wyróżnienie
  • Złoty Medal targów Worldfood Poland 2019. Wyróżnienie
2018
  • Poznaj Dobrą Żywność. Certyfikat przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Ocet jabłkowy 6%

2018
  • Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich,  wyróżnienie
2016
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów – I nagroda w kategorii „Produkt regionalny pochodzenia roślinnego”
  • Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich,  wyróżnienie
  • Ceryfikat Poznaj Dobrą Żywność
2015
  • Superior Taste Award, jedna gwiazdka
  • Certyfikat Doceń Polskie
  • Przebój FMCG 2015, I miejsce w kategorii „Przetwory owocowe i warzywne”

Ocet cydrowy ekologiczny z Olsztynka

2018
  • Złoty Medal Targów World Food Warsaw. nagroda w kategorii: Sosy, majonezy, ketchupy, musztardy
  • Poznaj Dobrą Żywność. Certyfikat przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
2017
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.  wyróżnienie

Musztarda sarepska

2019
  • Złoty Paragon 2019 – Nagroda Kupców Polskich, wyróżnienie
2018
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Perła 2018
2017
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. I nagroda
2015
  • Superior Taste Award, dwie gwiazdki

Papryka konserwowa na occie jabłkowym

2018
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, wyróżnienie

NASZE STANDARDY

To, co odróżnia OCTIM od innych producentów musztard i octów, to pasja i zaangażowanie, które uwidaczniają się w działaniu firmy od samego początku jej istnienia. W OCTIM pracują specjaliści, którzy swój kunszt i zdolności szlifowali przez wiele lat. W swoich działaniach kierują się opracowanym dla potrzeb spółki Systemem Wartości, który gwarantuje profesjonalną obsługę klienta i zadowolenie z najwyższej jakości produktów.

Inspiracją do tworzenia nowych kompozycji smaków są tradycyjne przepisy Warmii i Mazur oraz ekologiczne, lokalne produkty, których jakość potwierdzają zarówno certyfikaty, jak i zadowolenie wiernych smakoszy. Do procesu produkcji trafiają tylko najlepsze zbiory, spełniające szczegółowe wymagania jakościowe. Wyselekcjonowana gorczyca to podstawa przygotowania każdej unikalnej musztardy OCTIM, a ocet jabłkowy zawdzięcza swoje unikalne właściwości produkcji tylko z polskich jabłek.

1

Przyjęcie surowców

2

Kontrola laboratoryjna

3

Produkcja

4

Kontrola jakości

5

Produkt finalny

6

Transport

7

Klient ostateczny

Ekologia

Jako przedsiębiorstwo produkcyjne z sektora spożywczego stawiamy na zrównoważony rozwój z poszanowaniem otaczającej nas przyrody. Zainwestowaliśmy w fotowoltaikę i planujemy nadal rozszerzać ten obszar, wprowadziliśmy rozwiązania pozwalające na oszczędność wody, z dużą uważnością podchodzimy do segregacji odpadów.