O firmie

Tradycyjne receptury z Warmii i Mazur

W Wytw贸rni Octu i Musztardy w Olsztynku produkcj臋 uruchomiono w lipcu 1965 roku. W 1994 roku sp贸艂ka zawi膮zana przez grup臋 pracownik贸w wykupi艂a od pa艅stwa maj膮tek firmy i rozpocz臋艂a dzia艂alno艣膰 pod nazw膮 OCTIM Wytw贸rnia Octu i Musztardy w Olsztynku i w takim kszta艂cie dzia艂a do dzi艣.

Obecnie OCTIM zatrudnia ponad 100 pracownik贸w b臋d膮c jednym z wi臋kszych pracodawc贸w w regionie. Od momentu prywatyzacji pi臋tnastokrotnie powi臋kszono zdolno艣ci wytw贸rcze firmy. Sta艂a modernizacja pozwoli艂a uruchomi膰 nowe linie produkcyjne, dzi臋ki czemu w ofercie sp贸艂ki znajduje si臋 ponad 40 produkt贸w 鈥 tradycyjnego octu spirytusowego oraz octu jab艂kowego, cydrowego, balsamicznego i s艂odowego, licznych smak贸w musztard oraz ketchupu.

OCTIM to od lat tak偶e certyfikowany dostawca najwi臋kszych 艣wiatowych producent贸w. Wsp贸艂praca z najlepszymi gwarantuje nam dostawy do najwi臋kszych sieci handlowych w Polsce

Historia firmy

1999

Sp贸艂ka Octim zawiera umow臋 nabycia na w艂asno艣膰 przedsi臋biorstwa

1994

Sp贸艂ka Octim zawiera umow臋 ze Skarbem Pa艅stwa na odp艂atne korzystanie z mienia 鈥損rzedsi臋biorstwa nale偶膮cego do likwidowanego przedsi臋biorstwa pa艅stwowego. Przedsi臋biorstwo pa艅stwowe Wytw贸rnia Octu i Musztardy w Olsztynku zostaje zlikwidowane i wykre艣lone z rejestru przedsi臋biorstw pa艅stwowych

1993

sierpie艅 – zostaje zarejestrowana sp贸艂ka pracownicza o nazwie Wytw贸rnia Octu i Musztardy Octim sp. z o.o. Wsp贸lnikami Sp贸艂ki zostaj膮 wszyscy pracownicy przedsi臋biorstwa pa艅stwowego.

wrzesie艅 – otwarcie likwidacji przedsi臋biorstwa pa艅stwowego Wytw贸rnia Octu i Musztardy w Olsztynku.

1991

ze struktury przedsi臋biorstwa pa艅stwowego PGR Ostr贸da zostaje wydzielony Zak艂ad Produkcji Koncentrat贸w Spo偶ywczych i zostaje przekszta艂cony w samodzielne przedsi臋biorstwo pa艅stwowe:Wytw贸rnia Octu i Musztardy w Olsztynku

1988

zak艂ad produkcyjny w Olsztynku Wytw贸rnia Octu i Musztardy zostaje przeniesiony do struktury organizacyjnej innego przedsi臋biorstwa pa艅stwowego:Przedsi臋biorstwo Gospodarki Rolnej (PGR) w Ostr贸dzie.Przedsi臋biorstwo pa艅stwowe Olszty艅skie Zak艂ady Koncentrat贸w Spo偶ywczych w Olsztynie zostajezlikwidowane i wykre艣lone z rejestru przedsi臋biorstw pa艅stwowych. Zak艂ad w Olsztynku otrzymuje now膮 nazw臋:Zak艂ad Produkcji Koncentrat贸w Spo偶ywczych w Olsztynku.

1976

przedsi臋biorstwo pa艅stwowe Olszty艅skie Zak艂ady Spo偶ywcze Przemys艂u Terenowego w Olsztynie zmieniaj膮 nazw臋 na Olszty艅skie Zak艂ady Koncentrat贸w Spo偶ywczych w Olsztynie

1965

w Olsztynku zostaje oddany do u偶ytku nowy zak艂ad produkcji octu i musztardy, dzia艂a w ramach przedsi臋biorstwa pa艅stwowego OZSPT.

1955

Zostaje utworzone przedsi臋biorstwo pa艅stwowe o nazwie Olszty艅skie Zak艂ady Spo偶ywcze Przemys艂u Terenowego w Olsztynie (OZSPT)

Nasze wyr贸偶nienia

Diamenty magazynu Forbes, 2018, 2017, 2014, 2012
Superior Taste Award, 2015
Nasze Kulinarne Dziedzictwo 鈥 Smaki Region贸w, 2018, 2017, 2016,
Z艂oty Medal World Food Poland, 2019
Z艂oty Paragon 鈥 Nagroda Kupc贸w Polskich, 2016, 2019

Nagrodzone produkty

Ocet jab艂kowy 6% ekologiczny z Olsztynka

2019
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo 鈥 Smaki Region贸w. Wyr贸偶nienie
  • Z艂oty Medal targ贸w Worldfood Poland 2019. Wyr贸偶nienie
2018
  • Poznaj Dobr膮 呕ywno艣膰. Certyfikat przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Ocet jab艂kowy 6%

2018
  • Z艂oty Paragon 鈥 Nagroda Kupc贸w Polskich,聽 wyr贸偶nienie
2016
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo 鈥 Smaki Region贸w 鈥 I nagroda w kategorii 鈥濸rodukt regionalny pochodzenia ro艣linnego鈥
  • Z艂oty Paragon 鈥 Nagroda Kupc贸w Polskich,聽 wyr贸偶nienie
  • Ceryfikat Poznaj Dobr膮 呕ywno艣膰
2015
  • Superior Taste Award, jedna gwiazdka
  • Certyfikat Doce艅 Polskie
  • Przeb贸j FMCG 2015, I miejsce w kategorii 鈥濸rzetwory owocowe i warzywne鈥

Ocet cydrowy ekologiczny z Olsztynka

2018
  • Z艂oty Medal Targ贸w World Food Warsaw. nagroda w kategorii: Sosy, majonezy, ketchupy, musztardy
  • Poznaj Dobr膮 呕ywno艣膰. Certyfikat przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
2017
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo 鈥 Smaki Region贸w.聽 wyr贸偶nienie

Musztarda sarepska

2019
  • Z艂oty Paragon 2019 鈥 Nagroda Kupc贸w Polskich, wyr贸偶nienie
2018
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo 鈥 Smaki Region贸w. Per艂a 2018
2017
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo 鈥 Smaki Region贸w. I nagroda
2015
  • Superior Taste Award, dwie gwiazdki

Papryka konserwowa na occie jab艂kowym

2018
  • Nasze Kulinarne Dziedzictwo 鈥 Smaki Region贸w, wyr贸偶nienie

NASZE STANDARDY

To, co odr贸偶nia OCTIM od innych producent贸w musztard i oct贸w, to pasja i zaanga偶owanie, kt贸re uwidaczniaj膮 si臋 w dzia艂aniu firmy od samego pocz膮tku jej istnienia. W OCTIM pracuj膮 specjali艣ci, kt贸rzy sw贸j kunszt i zdolno艣ci szlifowali przez wiele lat. W swoich dzia艂aniach kieruj膮 si臋 opracowanym dla potrzeb sp贸艂ki Systemem Warto艣ci, kt贸ry gwarantuje profesjonaln膮 obs艂ug臋 klienta i zadowolenie z najwy偶szej jako艣ci produkt贸w.

Inspiracj膮 do tworzenia nowych kompozycji smak贸w s膮 tradycyjne przepisy Warmii i Mazur oraz ekologiczne, lokalne produkty, kt贸rych jako艣膰 potwierdzaj膮 zar贸wno certyfikaty, jak i zadowolenie wiernych smakoszy. Do procesu produkcji trafiaj膮 tylko najlepsze zbiory, spe艂niaj膮ce szczeg贸艂owe wymagania jako艣ciowe. Wyselekcjonowana gorczyca to podstawa przygotowania ka偶dej unikalnej musztardy OCTIM, a ocet jab艂kowy zawdzi臋cza swoje unikalne w艂a艣ciwo艣ci produkcji tylko z polskich jab艂ek.

1

Przyj臋cie surowc贸w

2

Kontrola laboratoryjna

3

Produkcja

4

Kontrola jako艣ci

5

Produkt finalny

6

Transport

7

Klient ostateczny

Ekologia

Jako przedsi臋biorstwo produkcyjne z sektora spo偶ywczego stawiamy na zr贸wnowa偶ony rozw贸j z poszanowaniem otaczaj膮cej nas przyrody. Zainwestowali艣my w fotowoltaik臋 i planujemy nadal rozszerza膰 ten obszar, wprowadzili艣my rozwi膮zania pozwalaj膮ce na oszcz臋dno艣膰 wody, z du偶膮 uwa偶no艣ci膮 podchodzimy do segregacji odpad贸w.