Musztarda

Do ich produkcji używa się wyselekcjonowanej gorczycy, która musi spełniać szczegółowe wymagania jakościowe. Oryginalne kompozycje ziół, aromatyczne dodatki jak chrzan, papryka, suszona śliwka i ocet jabłkowy OCTIM gwarantują wyśmienite doznania kulinarne oraz czynią z nich najlepszy dodatek do marynat do mięs, warzyw i sosów.

Musztarda ekologiczna ostra

180 g
Musztardy ekologiczne zostały wyprodukowane z surowców pochodzących z upraw ekologicznych. Głównym składnikiem jest ekologiczna gorczyca biała, która nadaje idealnego, ostrego smaku oraz ekologiczny ocet cydrowy z naturalnej fermentacji. Musztardy pozbawione są zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku i aromatów. Swój smak i barwę zawdzięczają obecności wyłącznie naturalnych, ekologicznych przypraw. Musztarda ostra zawdzięcza swój smak obecności chili, które dodatkowo wpływa na jej niepowtarzalny kolor.

Musztarda ekologiczna łagodna

Musztardy ekologiczne zostały wyprodukowane z surowców pochodzących z upraw ekologicznych. Głównym składnikiem jest ekologiczna gorczyca biała, która nadaje idealnego, ostrego smaku oraz ekologiczny ocet cydrowy z naturalnej fermentacji. Musztardy pozbawione są zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku i aromatów. Swój smak i barwę zawdzięczają obecności wyłącznie naturalnych, ekologicznych przypraw. Musztarda łagodna wyróżnia się ciepłą, żółtą barwą i delikatnym smakiem.

Musztarda z pomarańczą

190 g
To propozycja dla zwolenników słodkich, delikatnych smaków. Dzięki obecności suszonej skórki z pomarańczy i korzennych przypraw idealnie nadaje się jako marynata do mięs czy jako dresing do sałatek z owocami. Idealnie dobrane składniki nadają jej ciepłą barwę, która dodatkowo upiększy każdą potrawę na talerzu.

Musztarda z suszonymi pomidorami

Musztardę z suszonymi pomidorami wyróżnia lekka, kremowa konsystencja. Dzięki połączeniu suszonych pomidorów i octu jabłkowego cechuje ją delikatny, lekko słodki smak, który z pewnością uwiedzie wielbicieli musztard w nieco łagodniejszej odmianie. Musztarda z suszonymi pomidorami doskonale pasuje do codziennej kanapki, grillowanych warzyw czy potraw z białego mięsa.

Musztarda z czosnkiem, bazylią i pietruszką

Musztarda z czosnkiem, bazylią i pietruszką wyróżnia się zieloną barwą, którą zawdzięcza naturalnym barwnikom pochodzącym z ziół, użytych podczas produkcji musztardy. Już od pierwszego odkręcenia wieczka uwodzi przyjemny aromat ziół! Połączenie w musztardzie czosnku, bazylii i pietruszki oraz octu jabłkowego dało niepowtarzalny ziołowy smak, który może stanowić idealną bazę do tradycyjnego winegreta. Ten wariant musztardy sprawdzi się równie doskonale do marynowania mięsa czy jako dodatek do potraw z grilla.

Musztarda z zielonym pieprzem

Musztarda z zielonym pieprzem to wariant dla koneserów ostrych, konkretnych smaków. Zdecydowany, ostry smak musztardzie nadają gorczyca biała i czarna, zielony pieprz, ziarno kminku, a także suszone liście kolendry. Wszystko to doskonale podbija ocet z polskich jabłek. To smak, który zachwyci każdego miłośników tradycyjnej, ostrej musztardy i idealnie wpasuje się do każdej potrawy. Musztarda z zielony pieprzem smakuje z ulubioną kanapką na śniadanie, z pieczonym kawałkiem mięsa czy kiełbaską z ogniska.

Musztarda a'la Dijon

190 g
Wyprodukowana z najlepszej jakości surowców musztarda a’la Dijon wyróżnia się ostrym i intensywnym smakiem. Zdecydowanego charakteru nadaje jej aromat, który tworzy się już podczas mielenia ziaren gorczycy. Jest idealną bazą do klasycznego sosu vinegrette. Niezastąpiona przy marynowaniu mięs i potraw z warzyw. Dzięki swej kremowej konsystencji idealnie sprawdzi się również do kanapek, zapiekanek czy przysmaków z grilla. Z musztardą a’la Dijon potrawy nabiorą nowego, zdecydowanego charakteru!  

Musztarda sarepska

190 g
Klasyczna musztarda o umiarkowanie ostrym smaku od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Stanowi doskonałe uzupełnienie potraw z grilla – zarówno mięs, jak i warzyw. Musztarda sarepska OCTIM została wyróżniona nagrodą Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości iTQi. Superior Taste Award to unikalne, międzynarodowe, niezależne wyróżnienie przyznawane na podstawie przeprowadzonego ślepego testu przez szefów kuchni i sommelierów z całego świata, którzy są opiniotwórczymi liderami w dziedzinie smaku.

Musztarda rosyjska

190 g
Wśród wszystkich musztard rosyjska wyróżnia się ostrym smakiem oraz unikalną gruboziarnistą strukturą, dzięki dodatkowi gorczycy czarnej. Daniom nada ostrości i wyrazu. Wyborny dodatek do pieczeni, wędlin oraz jako baza do sosów zimnych i gorących.

Musztarda chrzanowa

190 g
Łączy smak klasycznej musztardy z ostrym smakiem chrzanu, dzięki czemu doda pikantności każdej potrawie. Szczególnie polecana do dań mięsnych z grilla. Musztarda chrzanowa to idealny dodatek to pieczonej szynki czy zrazów, ponieważ uwypukli ich walory smakowe i doda ostrości.

Musztarda miodowa

190 g
Posiada delikatny smak oraz wyczuwalną nutkę miodu. Balans między słodkim i ostrym smakiem trafi w gusta zwolenników dobrej kuchni. Musztarda miodowa doskonale podkreśli walory smakowe dań z drobiu i potraw z grilla. Można ją wykorzystywać jak dodatek do marynowania grzybów i warzyw, zwłaszcza dyni i buraczków.

Musztarda stołowa

190 g
Stołowa to łagodna musztarda o harmonijnym smaku, której podstawą jest popularna odmiana gorczycy białej. Jest jedną z najbardziej uniwersalnych musztard i ma szerokie zastosowanie kulinarne. Dzięki łagodnemu smakowi rekomendowana jako dodatek do dań dla dzieci.

Musztarda kempingowa

190 g
Musztarda kempingowa jest nieodłącznym dodatkiem do hot-dogów, hamburgerów czy tostów. Musztarda kempingowa sprawdzi się jako sos do domowego burgera dla całej rodziny. Jako nieodłączny element biesiadowania przy grillu i ognisku doskonale podkreśli smak pieczonych mięs i warzyw.

Musztarda francuska

190 g
Dzięki wyraźnie widocznym w jej strukturze ziarnom gorczycy będzie atrakcyjnym dodatkiem do kanapek i przekąsek. Doskonale skomponuje się z pieczonymi mięsami na zimno, wzbogaci walory smakowe i estetyczne dressingów do sałatek.  Do jej produkcji wykorzystywany jest ocet jabłkowy OCTIM, który powstaje wyłącznie z polskich jabłek i nie zawiera konserwantów.

Musztarda ze śliwką suszoną

190 g
Musztarda z głębokim, słodkim smakiem suszonej śliwki, której znajdziemy tu aż 20 proc. oraz znakomicie zachowaną proporcją pomiędzy octem jabłkowy a octem balsamicznym. Jest to idealny dodatek do delikatnego, białego mięsa, doskonałe dopełnienie schabu ze śliwką i domowego pasztetu z owocami. Może także stanowić bazę pod sos śliwkowy na gorąco.

Musztarda z żurawiną suszoną

190 g
Jej nietypowy smak wynika z połączenia musztardy z octem jabłkowym oraz z wina czerwonego ze słodyczą żurawiny, której znajduje się tu aż 20 proc. Jest to niezbędny dodatek do faszerowanych dań z drobiu i sosów sałatkowych. Musztarda ta będzie ciekawym dopełnieniem delikatnych potraw dla dzieci.

Musztarda ze smażoną cebulką

190 g
To propozycja dla zwolenników pikantnych, lecz tradycyjnych potraw. Musztarda ze smażoną cebulką dobrze skomponuje się z mięsami i warzywami z grilla. Nie każdy wie, że może stanowić dopełnienie dań z ryb słodkowodnych. Jej lekko ostry smak jest podkreślony przez dodatek octu jabłkowego OCTIM.

Musztarda o smaku wędzonej papryki i rozmarynu

190 g
Ta aromatyczna musztarda to idealna propozycja dla osób lubiących pieczone mięsa marynowane w niekonwencjonalnych smakach. Ciekawie wydobędzie smak dań wegetariańskich – warzywa gotowane na parze zyskają dzięki niej wyrazistości i ostrości. Produkowana jest z dodatkiem octu jabłkowego.

Sos musztardowy czosnkowy z ziołami

520 g
Sos musztardowy bez konserwantów o gładkiej konsystencji i doskonale zbalansowanym smaku czosnku i suszonych ziół, zamknięty w poręcznej wyciskanej butelce. Idealnie uzupełni smak grillowanych warzyw i pieczonych mięs. Niezawodny podczas sporządzania marynat i dipów. Najlepszy do kanapek, hamburgerów i hot dogów.

Sos musztardowy o smaku chrzanowym

520 g
Koneserów ostrości zachwyci zdecydowanym smakiem, którego nadaje mu dodatek suszonego korzenia chrzanu. Doskonale sprawdzi się do potraw z grilla, będzie idealną bazą pod sosy i marynaty. Produkowany z wyselekcjonowanych ziaren gorczycy zaostrzy smak pieczonych mięs i gotowanych na parze warzyw. Bez konserwantów.