Kruche babeczki z pastą chrzanową
Składniki
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 żołtka
- szczypta soli
Pasta chrzanowa:
- ok 350 g zmielonego sera ( jak na sernik )
- 1-2 łyżki tartego chrzanu
- 3 łyżki – musztarda francuska Octim
- sól, pieprz do smaku
- ok 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Do dekoracji:
- plaster wędzonego łososia
- plaster wędliny
- natka pietruszki
- czarne oliwki
- listki bazylii
- czarny sezam
- musztarda francuska Octim
Ciasto: mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone zimne masło oraz żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut. Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Foremką do babeczki wykroić koła z ciasta, następnie tym wykrojonym ciastem wylepić dokładnie foremki do babeczek. Foremki z ciastem ustawić na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto się przyrumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i ułożyć na talerzu lub kratce, aby wystygły. Powinno wyjść ok. 26 babeczek o średnicy 6 cm.
Pasta chrzanowa: do miski przełożyć zmielony ser. Dodać musztardę francuską oraz chrzan, ilość chrzanu wedle uznania, jak bardzo lubimy ostry smak. Dodać także jogurt naturalny, ilość taką, aby uzyskać konsystencję pasty. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem babeczki wypełnić pastą, np. za pomocą małej łyżeczki. Dowolnie udekorować.
Przepis przygotowany przez Magdalenę Iciak, moniamieszaigotuje.blogspot.com