Paprykarz z dorsza
Składniki
- filet z dorsza bez skóry 1/2 kg
- 1/2 szkl. suchego ryżu
- średnia cebula
- por (ok 10 cm)
- średnia marchewka
- mała pietruszka
- mały ząbek czosnku
- koncentrat pomidorowy 140 g
- czubata łyżka ketchupu
- łyżka octu jabłkowego Octim
- sól, pieprz, słodka papryka, chili
Ryż ugotowałam na sypko. Rybę skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą i pieprzem. Usmażyłam soute na niewielkiej ilości oleju. Usmażoną rybę zdjęłam z patelni – rozdrobniłam widelcem. Na tłuszczu pozostałym od smażenia ryby zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w półplasterki por. Gdy warzywa zmiękły, dodałam startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę – chwilę przesmażyłam. Następnie całość podlałam niewielką ilością wody i pod przykryciem dusiłam kilka minut – do miękkości warzyw. Gdy warzywa były miękkie, dodałam rybę, ryż, koncentrat, ketchup, sól, pieprz, szczyptę chili, paprykę słodką, ocet, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość gotowałam, aż wszystkie składniki się połączyły – delikatnie podlałam przegotowaną wodą. Zimny paprykarz schłodziłam w lodówce. Do paprykarzu użyłam octu jabłkowego firmy Octim.
Przepis przygotowany przez Wioletę Wójcik, blog: Kulinarna Wiola