Paprykarz z dorsza

Paprykarz z dorsza

Składniki

  • filet z dorsza bez skóry 1/2 kg
  • 1/2 szkl. suchego ryżu
  • średnia cebula
  • por (ok 10 cm)
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • mały ząbek czosnku
  • koncentrat pomidorowy 140 g
  • czubata łyżka ketchupu
  • łyżka octu jabłkowego Octim
  • sól, pieprz, słodka papryka, chili

Ryż ugotowałam na sypko. Rybę skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą i pieprzem. Usmażyłam soute na niewielkiej ilości oleju. Usmażoną rybę zdjęłam z patelni – rozdrobniłam widelcem. Na tłuszczu pozostałym od smażenia ryby zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w półplasterki por. Gdy warzywa zmiękły, dodałam startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę – chwilę przesmażyłam. Następnie całość podlałam niewielką ilością wody i pod przykryciem dusiłam kilka minut – do miękkości warzyw. Gdy warzywa były miękkie, dodałam rybę, ryż, koncentrat, ketchup, sól, pieprz, szczyptę chili, paprykę słodką, ocet, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość gotowałam, aż wszystkie składniki się połączyły – delikatnie podlałam przegotowaną wodą. Zimny paprykarz schłodziłam w lodówce. Do paprykarzu użyłam octu jabłkowego firmy Octim.

Przepis przygotowany przez Wioletę Wójcik, blog: Kulinarna Wiola