Sałatka z jajem i łososiem wędzonym

Składniki

  • 150 g ulubionej mieszanki sałat
  • 4 jaja
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 20 szt. małych cebulek złocistych z zalewy octowej
  • świeżo siekany szczypiorek
  • garść kiełek rzodkiewki

Dresing cebulkowy:

  • 1 łyżka stołowa musztardy ze smażoną cebulką Octim
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej Octim
  • 2 łyżki stołowe octu z białego wina 6% Octim
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml wody
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

DRESING:
W miseczce łączymy musztardę ze smażoną cebulką Octim, ocet z białego wina 6% Octim, musztardę francuską Octim, miód, wodę, sok z cytryny. Razem mieszamy. Dolewamy małym strumieniem olej rzepakowy, aż dresing się zagęści. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
SAŁATKA:
Sałaty płuczemy, osuszamy. Ugotowane jaja kroimy na cztery części. Pomidorki koktajlowe kroimy na cztery. Łososia wędzonego dowolnie zawijamy. W dużej misce układamy sałatę, jaja, pomidorki koktajlowe, łososia wędzonego. Rozkładamy nierównomiernie kiełki rzodkiewki, cebulki z zalewy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całą sałatkę polewamy dresingiem – smacznego!