Śledź z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki

  • 2 płaty śledzia z zalewy octowej
  • 6 kromek chleba razowego na zakwasie
  • świeże oregano do dekoracji

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • 3 czerwone cebule
  • pół szklanki cukru
  • łyżka miodu lipowego
  • pół szklanki octu balsamicznego 6% Octim
  • ¾ szklanki czerwonego wina półsłodkiego
  • świeżo mielony pieprz
  • garść suszonych rodzynek

Śledzia wyjmujemy z zalewy, osuszamy, kroimy pod skosem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy cukier, a gdy zacznie się karmelizować – wrzucamy cebulkę. Smażymy przez chwilę, dodajemy miód, podlewamy octem balsamicznym i czerwonym winem. Smażymy, aż płyn odparuje, a cebulka zacznie błyszczeć i delikatnie zmięknie. Dodajemy suszone rodzynki i jeszcze przez chwilę smażymy. Odstawiamy do ostudzenia.
Z kromek chleba odcinamy skórki, na chlebek układamy konfiturę z cebulki i kawałki śledzia.