Śledzie w sosie salsa

Składniki

  • 8 filetów śledziowych solonych
  • 1 średnia papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • ok 250 g keczupu pikantnego Octim
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Octim
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ok 250 ml wody
  • sól, cukier, majeranek

Śledzie wymoczyć, aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Pokroić na małe kawałki.
Przygotować sos. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić nasion i pokroić w średnią kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać paprykę i marchewkę. Chwilę smażyć razem wszystkie warzywa. Potem podlać wodą i całość dusić aż warzywa będą miękkie. Potem dodać koncentrat i keczup. Dokładnie wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać jeszcze wody. Doprawić do smaku odrobiną cukru, soli i majerankiem. Gotowy sos wystudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie. Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoja. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Przepis przygotowany przez Magdalenę Iciak, moniamieszaigotuje.blogspot.com