Trudny do usunięcia tłuszcz

Pasta do czyszczenia grilla i piekarnika:

  • 5 łyżek octu spirytusowego 6%
  • 4 łyżki sody oczyszczonej

Dużym utrudnieniem w kuchni są różnego rodzaju tłuszcze, które niekiedy ciężko usunąć. Na przykład z rusztu z piekarnika lub grilla.

W celu dokładnego umycia zabrudzeń, ruszt umieszczamy w zlewie lub wannie i zalewamy w całości octem. Pozostawiamy na jakiś czas, po czym czyścimy przy pomocy ostrej gąbeczki.

Zabrudzony tłuszczem piekarnik wyczyścimy przy użyciu 5 łyżek octu oraz 4 łyżek sody oczyszczonej. Powstałą pastę należy nałożyć na zabrudzone miejsca i poczekać kilka godzin. Następnie całość dokładnie wyczyść za pomocą wilgotnej szmatki.

Jeśli chodzi o bardziej oporne plamy, możesz zastosować ocet spirytusowy, który ze względu na wyższą zawartość kwasu octowego jest skuteczniejszy w walce z tłuszczem.