Boczek pieczony

Składniki
- 1,2-1,5 kg surowego boczku
- około 70 ml białego wina wytrawnego lub żubrówki (alkoholu)
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
Przyprawy:
- 1,5 łyżki majeranku
- 2,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki lubczyku/tymianku
- 1/3-1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego
- opcjonalnie: musztarda ze smażoną cebulką do podania
Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać i pokroić w słupki. Umyty oraz osuszony boczek porządnie natrzeć mieszanką przypraw, a następnie naszpikować czosnkiem. (Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku.) Mięso przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki – minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie całość ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, obłożyć cebulą pokrojoną w piórka, podlać winem/wódką i przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie). Piec około 1,5-2 h w temperaturze 180 stopni. (W czasie pieczenia, gdy z boczku nie wytopi się zbyt wiele tłuszczu – należy go podlać odrobiną wody lub dodatkową porcją alkoholu.) Po upieczeniu, przed krojeniem należy odczekać z 10 minut. (Dzięki temu – w mięsie pozostaną soki, co sprawi, że pozostanie ono soczyste.)
Przepis przygotowany przez Dianę Rusiłowicz, www.digotuje.pl