Pierogi z kaszą gryczaną po warmińsku

Składniki

Farsz do pierogów:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • świeże zioła do smaku
  • sól, pieprz

Serwujemy polane żurawinową glazurą balsamiczną OCTIM

Pierogi to nasze dobro narodowe. Nie trzeba spcejalnie nikogo do nich namawiać, a ostatnio coraz więcej restauracji serwuje ich dziesiątki rodzajów. U nas na Warmii i Mazurach królują dzyndzałki, czyli pierożki w kształcie większego uszka. Jaki farsz? Bardzo popularny jest oczywiście rybny ze względu na jeziorny charakter regionu. My jednak polecamy Wam te z kaszą gryczaną, jajkiem, smażonym boczkiem i cebulką. Ich smak jest wyjątkowy. Dodatkowo jeżeli podkreślimy smak glazurą balsamiczną żurawinową wydobędziemy pełnię aromatu. Spróbujecie ?

Przepis przygotowany przez Mariusza Kusia.