Schab w sosie muszardowym

Składniki
- 1 kg schabu
- 2 białe cebule średniej wielkości
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka, musztarda miodowej OCTIM
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej OCTIM
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (min.18%)
- 1 łyżeczka pszennej mąki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, czarny pieprz
- 2 łyżki oleju do zapiekania
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Obraną cebulę pokroić na grube półplastry. Schab pokroić na kawałki o grubości 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Następnie, mięso doprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Całość przełożyć do dużego naczynia wysmarowanego olejem i wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut. W międzyczasie rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i odrobinę soli. Smażyć do momentu, aż cebula się zaszkli. Wlać bulion i gotować do zmiękczenia cebuli. Zestawić z ognia i dodać obie musztardy. Mięso wyjąć z piekarnika, zalać bulionem i posypać majerankiem, a następnie przykryć folią aluminiową i ponownie włożyć do piekarnika na 2,5 godziny w temperaturze 160 stopni. Wymieszać śmietanę z mąką. Upieczone mięso połączyć ze śmietaną z mąką i włożyć na 10 minut do piekarnika.