Czekoladowo-korzenne ciasto

Czekoladowo-korzenne ciasto

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki gorącej wody
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego 6% OCTIM
  • 2 świeże pomarańcze

Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 st. C. Do miski przesiewamy przez sito: mąkę, kakao, sodę, cynamon i kardamon. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy. Dolewamy powoli olej, ocet jabłkowy i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą, po czym przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej masełkiem i obsypanej bułką tartą. Na wierzch układamy plastry podsuszonej lekko pomarańczy. Pieczemy 45 minut w 180 st. C.