Polędwiczka wieprzowa z duszonymi warzywami

Składniki
- polędwiczka wieprzowa (ok. 400-450 g)
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1/2 żółtego kabaczka
- olej
- świeże oregano
- przyprawy: sól, słodka papryka, curry
Marynata:
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego (użyłam z firmy Octim, z naturalnej fermentacji)
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- skórka starta z 1/2 cytryny
- kilka liści bazylii
- przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól
Myjemy i oczyszczamy dokładnie polędwiczkę. Kroimy ją na dwucentymetrowe plastry. Siekamy bardzo drobno czosnek i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki marynaty oraz posiekane liście bazylii. Smarujemy każdy kawałek polędwiczki z marynatą, aby był dokładnie obtoczony z każdej strony i odstawiamy na 30-40 minut. Następnie myjemy i kroimy warzywa: marchew w plastry, cukinię w słupki, a cebulę w poprzeczne plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw marchewkę, niech się chwilę podsmaży na małym ogniu. Po dwóch minutach dorzucamy cebulę i kabaczek. Smażymy często mieszając do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na rozgrzanej patelni smażymy polędwiczkę przez 3-4 minuty z każdej strony i odkładamy na talerz, aby chwilę „odpoczęła” przed podaniem. Polędwiczkę podajemy z warzywami, całość polewamy pozostałym po smażeniu sosem.
Przepis przygotowany przez Agatę Kurzajak, ziarenkapieprzu.com.pl