I nagroda w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”!
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbył się 27 sierpnia na zamku w Olsztynie. Ocet jabłkowy otrzymał I nagrodę w kategorii produkt, a była to już XVI edycja konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Głównym celem konkursu była identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ocet jabłkowy firmy OCTIM został doceniony przez jurorów za skład, brak konserwantów, wszechstronne właściwości oraz przyjemny smak. Podczas konkursu komisja próbowała wszystkich zgłoszonych produktów i na podstawie walorów smakowych oraz dokumentacji podejmowała decyzję o przyznaniu nagród. Mimo silnej konkurencji ocet jabłkowy z Olsztynka otrzymał I nagrodę w kategorii produkt.
W tym samym czasie na ulicach starego miasta odbywał się Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, gdzie można było spróbować specjałów lokalnej kuchni. Wśród stoisk z lokalnymi produktami można było zakupić miody, przyprawy, nalewki, piwa czy sery.
Bardzo dziękujemy za wygraną i serdecznie gratulujemy pozostałym wyróżnionym!