Biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym
Składniki
- 500 g kiełbasy białej parzonej
- 50 g – najlepiej musztarda francuska OCTIM
- 100 g musztardy kempinowej OCTIM
- ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
W małym rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy, ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania dodajemy szklankę wody. Mieszamy bardzo energicznie, by nie powstały grudki. Kiedy sos zacznie się gotować dolewamy wodę, aż do uzyskania przez nas pożądanej konsystencji. Dodajemy wówczas musztardę kempingową i mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Na koniec dodajemy musztardę francuską i zdejmujemy z ognia. Polewamy gorącą kiełbaskę.