Chłodnik litewski

Składniki

  • 1 pęczek botwiny z większymi buraczkami
  • 500 ml rosołu lub bulionu
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 400 g śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka octu OCTIM

Botwinę  umyć i odciąć buraki. Obrać je, następnie posiekać w kosteczkę. Łodyżki i liście botwiny również drobno posiekać. Zagotować rosół, dodać buraki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu (dopóki buraki nie zmiękną). Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić. Do wywaru dodać zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kostkę ogórka. Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanymi jajkami, pokrojonym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami.