Chłodnik ogórkowy z musztardą miodową OCTIM
Składniki
- 50 dag ogórka wężowego
- 1 szalotka
- 2 łyżki świeżego estragonu
- 500 ml zimnego bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka – musztarda miodowej OCTIM
- 1 łyżeczka octu jabłkowego OCTIM
- 20 dag gęstej śmietany (36-proc.)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- szczypiorek (do dekoracji)
Obierz ogórka usuwając nasionka, a miąższ pokrój w dość grubą kostkę. Posiekaj szalotkę i estragon, zmiksuj w blenderze z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przypraw do smaku solą, wstaw do lodówki. Przed podaniem zamieszaj, posyp szczypiorkiem i udekoruj listkiem mięty.