Chłodnik ogórkowy z musztardą miodową OCTIM

Chłodnik ogórkowy z musztardą miodową OCTIM

Składniki

  • 50 dag ogórka wężowego
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki świeżego estragonu
  • 500 ml zimnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka – musztarda miodowej OCTIM
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego OCTIM
  • 20 dag gęstej śmietany (36-proc.)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypiorek (do dekoracji)

 

Obierz ogórka usuwając nasionka, a miąższ pokrój w dość grubą kostkę. Posiekaj szalotkę i estragon, zmiksuj w blenderze z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przypraw do smaku solą, wstaw do lodówki. Przed podaniem zamieszaj, posyp szczypiorkiem i udekoruj listkiem mięty.