Hamburger z grilla
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1/2 dużej cebuli
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki – musztarda OCTIM
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka wody
- bułki do hamburgerów
- żółty ser pokrojony w plasterki
- cebula
- ogórki konserwowe
- sosy: ketchup, musztarda OCTIM
Formujemy okrągłe kotlety (ich średnice dopasowujemy do wielkości bułki).
Mięso grillujemy aż będzie dobrze wysmażone, a jednocześnie nie będzie się rozpadać. Nie grillujemy go zbyt długo, bo stanie się suche.
Bułki przekrajamy na pół i jeżeli mamy taką możliwość, podgrzewamy je w piekarniku. Smarujemy mięso i bułki musztardą OCTIM i keczupem. Resztę składników układamy w dowolnej kolejności.
Przepis przygotowany przez Michała Pajoniera, laureata konkursu zorganizowanego z okazji Dnia Musztardy.