Hamburger z grilla

Hamburger z grilla

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki – musztarda OCTIM
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wody
  • bułki do hamburgerów
  • żółty ser pokrojony w plasterki
  • cebula
  • ogórki konserwowe
  • sosy: ketchup, musztarda OCTIM

Formujemy okrągłe kotlety (ich średnice dopasowujemy do wielkości bułki).
Mięso grillujemy aż będzie dobrze wysmażone, a jednocześnie nie będzie się rozpadać. Nie grillujemy go zbyt długo, bo stanie się suche.
Bułki przekrajamy na pół i jeżeli mamy taką możliwość, podgrzewamy je w piekarniku. Smarujemy mięso i bułki musztardą OCTIM i keczupem. Resztę składników układamy w dowolnej kolejności.

Przepis przygotowany przez Michała Pajoniera, laureata konkursu zorganizowanego z okazji Dnia Musztardy.