Krem z dyni z glazurą balsamiczną OCTIM
Składniki
- około 800 g obranej dyni
- 250 g obranych ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- kawałek kłącza imbiru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- sól
- czarny pieprz
- glazura balsamiczna Octim
- opcjonalnie: nasiona dyni, słonecznika
Dynię pokroić w kawałki. Cebule oraz ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plastry. Do garnka włożyć dynię, ziemniaki, cebule, marchewkę, dolać wody, dodać sól, pieprz, kurkumę i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodać obrany i rozdrobniony imbir.
Ugotowaną i przestudzoną zupę zblendować na gładki krem. Już na talerzu dekorujemy ją glazurą do smaku. Możemy posypać pestkami dyni lub słonecznika.
Smacznego!