Marynowana pierś z kurczaka i warzywa w occie słodowym

Składniki

Marynowane mięso:

  • 0,8 kg fileta z piersi kurczaka
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki octu słodowego 6%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka soli
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Glazura:

  • ¼ szklanki melasy
  • ¼ szklanki octu słodowego 6%
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka zmielonej papryki słodkiej (ostrej lub wędzonej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3-4 goździki

Pieczone warzywa:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg marchwi
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu słodowego 6%
  • zioła prowansalskie
  • świeżo zmielony pieprz

Filety z piersi kurczaka należy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Przygotowujemy marynatę poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników w misce. Dodajemy kurczaka i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania glazury mieszamy ze sobą w małym garnku. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając aż do zredukowania i zagęszczenia glazury (ok. 5-10 min).
Zamarynowane filety z kurczaka polewamy wcześniej przygotowaną glazurą, zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanego do 200℃ piekarnika . Po 20 min otwieramy folię i polewamy glazurą, która spłynęła z mięsa. Pieczemy przez kolejne 10 min.
Przygotowanie warzyw:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy), kroimy w łódeczki. Polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz polewamy octem słodowym. Marchew obieramy, myjemy oraz kroimy wzdłuż. Następnie postępujemy tak samo jak z ziemniakami. Warzywa pieczemy przez ok.30 min w 200℃ (po 15 min ziemniaki należy przewrócić na drugą stronę).

Smacznego!