Marynowana pierś z kurczaka i warzywa w occie słodowym
Składniki
Marynowane mięso:
- 0,8 kg fileta z piersi kurczaka
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki octu słodowego 6%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Glazura:
- ¼ szklanki melasy
- ¼ szklanki octu słodowego 6%
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka zmielonej papryki słodkiej (ostrej lub wędzonej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 goździki
Pieczone warzywa:
- 1,2 kg ziemniaków
- 0,5 kg marchwi
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu słodowego 6%
- zioła prowansalskie
- świeżo zmielony pieprz
Filety z piersi kurczaka należy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Przygotowujemy marynatę poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników w misce. Dodajemy kurczaka i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania glazury mieszamy ze sobą w małym garnku. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając aż do zredukowania i zagęszczenia glazury (ok. 5-10 min).
Zamarynowane filety z kurczaka polewamy wcześniej przygotowaną glazurą, zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanego do 200℃ piekarnika . Po 20 min otwieramy folię i polewamy glazurą, która spłynęła z mięsa. Pieczemy przez kolejne 10 min.
Przygotowanie warzyw:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy), kroimy w łódeczki. Polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz polewamy octem słodowym. Marchew obieramy, myjemy oraz kroimy wzdłuż. Następnie postępujemy tak samo jak z ziemniakami. Warzywa pieczemy przez ok.30 min w 200℃ (po 15 min ziemniaki należy przewrócić na drugą stronę).
Smacznego!