Pieczone żeberka
Składniki
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- ¼ szklanki ketchupu Octim
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu słodowego 6%
- 2 łyżki – musztarda dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka melasy
- 1 łyżeczka kolendry
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Żeberka należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i podzielić na porcję według uznania. Marynatę przygotowujemy poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników w naczyniu. Żeberka zalewamy marynatą i odstawiamy na noc (ok. 12 h) do lodówki.
Po tym czasie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą i wstawiamy do rozgrzanego do 200℃ piekarnika. Po upływie 30 min zdejmujemy pokrywkę i polewamy marynatą, która spłynęła z mięsa. Pieczemy przez kolejne 40-50 min. W trakcie pieczenia kilkukrotnie przewracamy i polewamy mięso marynatą. Żeberka są gotowe kiedy mięso odchodzi od kości.
Smacznego!