Pieczone żeberka

Składniki

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • ¼ szklanki ketchupu Octim
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu słodowego 6%
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżka melasy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Żeberka należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i podzielić na porcję według uznania. Marynatę przygotowujemy  poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników w naczyniu. Żeberka zalewamy marynatą i odstawiamy na noc (ok. 12 h) do lodówki.
Po tym czasie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą i wstawiamy do rozgrzanego do 200℃ piekarnika. Po upływie 30 min zdejmujemy pokrywkę i polewamy marynatą, która spłynęła z mięsa. Pieczemy przez kolejne 40-50 min. W trakcie pieczenia kilkukrotnie przewracamy i polewamy mięso marynatą. Żeberka są gotowe kiedy mięso odchodzi od kości.

Smacznego!