Pieczony pstrąg z ziołami i octem jabłkowym
Składniki
- 1 pstrąg patroszony
- 2 łyżki octu jabłkowego 6% OCTIM
- świeżo mielony pieprz
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki młotkowanej kolendra
- świeża pietruszka
- świeży tymianek
- ½ szt. cytryny
- 2 łyżki masła
- łyżeczka soli
- świeża rukola
Pstrąga dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Do środka wsypujemy przyprawy i sól. Dodajemy łyżkę masła, gałązki świeżych ziół – pietruszki, tymianku, układamy plasterki cytryny. Polewamy po wierzchu octem jabłkowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie rybę smarujemy po wierzchu łyżką masła i zwiększamy temperaturę do 200 st., zapiekamy jeszcze przez 8-10 minut.