Pieczony pstrąg z ziołami i octem jabłkowym

Pieczony pstrąg z ziołami i octem jabłkowym

Składniki

  • 1 pstrąg patroszony
  • 2 łyżki octu jabłkowego 6% OCTIM
  • świeżo mielony pieprz
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki młotkowanej kolendra
  • świeża pietruszka
  • świeży tymianek
  • ½ szt. cytryny
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soli
  • świeża rukola

Pstrąga dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Do środka wsypujemy przyprawy i sól. Dodajemy łyżkę masła, gałązki świeżych ziół – pietruszki, tymianku, układamy plasterki cytryny. Polewamy po wierzchu octem jabłkowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie rybę smarujemy po wierzchu łyżką masła i zwiększamy temperaturę do 200 st., zapiekamy jeszcze przez 8-10 minut.