Polędwiczka wieprzowa z duszonymi warzywami

Polędwiczka wieprzowa z duszonymi warzywami

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 400-450 g)
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1/2 żółtego kabaczka
  • olej
  • świeże oregano
  • przyprawy: sól, słodka papryka, curry

Marynata:

  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego (użyłam z firmy Octim, z naturalnej fermentacji)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • kilka liści bazylii
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól

Myjemy i oczyszczamy dokładnie polędwiczkę. Kroimy ją na dwucentymetrowe plastry. Siekamy bardzo drobno czosnek i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki marynaty oraz posiekane liście bazylii. Smarujemy każdy kawałek polędwiczki z marynatą, aby był dokładnie obtoczony z każdej strony i odstawiamy na 30-40 minut. Następnie myjemy i kroimy warzywa: marchew w plastry, cukinię w słupki, a cebulę w poprzeczne plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw marchewkę, niech się chwilę podsmaży na małym ogniu. Po dwóch minutach dorzucamy cebulę i kabaczek. Smażymy często mieszając do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na rozgrzanej patelni smażymy polędwiczkę przez 3-4 minuty z każdej strony i odkładamy na talerz, aby chwilę „odpoczęła” przed podaniem. Polędwiczkę podajemy z warzywami, całość polewamy pozostałym po smażeniu sosem.

Przepis przygotowany przez Agatę Kurzajak, ziarenkapieprzu.com.pl