Pulpeciki z indyka

Pulpeciki z indyka

Składniki

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżeczka – musztarda sarepska OCTIM
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Składniki na sos:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 5 czubatych łyżek stołowych sosu musztardowego o smaku chrzanowym OCTIM
  • pieprz, sól do smaku

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy musztardę, przyprawy, posiekany ząbek czosnku i wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, a następnie układamy pulpeciki. Smażymy 3 minuty z jednej strony i 5 minut z drugiej.
W rondelku łączymy śmietankę i sos musztardowy o smaku chrzanowym Octim. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy.
Pulpeciki polewamy sosem i obsypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i surówką.

Przepis przygotowany przez Nataszę Rozmus-Król, www.sajkofankasmaku.pl