Ryba po grecku

Składniki

  • 1 kg filetów z mintaja
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego Octim
  • przyprawy: 1 listek laurowy, 4 ziela angielskie, 6 kulek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, sól, pieprz
  • mąka pszenna lub kukurydziana do obtoczenia ryby
  • olej rzepakowy do smażenia

Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać starte warzywa i całość chwilę podsmażyć. Wlać bulion, dodać koncentrat i przyprawy. Dusić do pożądanej miękkości warzyw.
Przygotowanie ryby: filety z mintaja osuszyć, posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju. Warzywa i rybę układać na przemian w szklanym naczyniu.