Sałata z glazurowanym kurczakiem
Składniki
Sałata:
- główka sałaty masłowej
- 50 g sera feta
- 400 g filetu z kurczaka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 50 g białych winogron bez pestek
- łyżka glazury balsamicznej Octim (u mnie smak czarnej porzeczki, ale polecam też o smaku figi)
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz
Sos:
- łyżka octu słodowego Octim
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżeczka ostrej musztardy
- przyprawy: sól, pieprz
Kurczaka marynujemy w glazurze balsamicznej, przyprawiamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie smażymy go na oleju i odkładamy do przestygnięcia, po czym kroimy w plastry. Sałatę kroimy w paski i wrzucamy do miski. Pomidorki koktajlowe i winogrona przekrajamy na pół i dodajemy do sałaty. Fetę kroimy w kostkę. Do słoika wlewamy składniki na sos, przyprawiamy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Układamy kurczaka na sałacie i polewamy całość sosem. Podajemy od razu.
Przepis przygotowany przez Agatę Kurzajak, ziarenkapieprzu.com.pl