Sałata z glazurowanym kurczakiem

Składniki

Sałata:

  • główka sałaty masłowej
  • 50 g sera feta
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g białych winogron bez pestek
  • łyżka glazury balsamicznej Octim (u mnie smak czarnej porzeczki, ale polecam też o smaku figi)
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz

Sos:

  • łyżka octu słodowego Octim
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz

Kurczaka marynujemy w glazurze balsamicznej, przyprawiamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie smażymy go na oleju i odkładamy do przestygnięcia, po czym kroimy w plastry. Sałatę kroimy w paski i wrzucamy do miski. Pomidorki koktajlowe i winogrona przekrajamy na pół i dodajemy do sałaty. Fetę kroimy w kostkę. Do słoika wlewamy składniki na sos, przyprawiamy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Układamy kurczaka na sałacie i polewamy całość sosem. Podajemy od razu.

 

Przepis przygotowany przez Agatę Kurzajak, ziarenkapieprzu.com.pl