Sałatka z figą i octem balsamicznym

Składniki

  • pół główki sałaty masłowej
  • garść winogron
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki cebulki marynowanej
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 figi-świeże i miękkie
  • 1 łyżka oleju-u mnie lniany
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • glazura balsamiczna żurawinowa od Octim

 

Sałatę rwiemy na kawałki i mieszamy w misce z szczypiorkiem, winogronami oraz marynowaną cebulką. W szklance rozrabiamy olej, sól, sok z cytryny i dodajemy do miski. Wykładamy na dwa talerzyki. Posypujemy po równo orzechami włoskimi i pokrojoną w półplasterki figą. Całość polewamy glazurą balsamiczną.

Przepis przygotowany przez Kingę Latosińską, latosiowy-dom.blog.pl