Sałatka z octem ekologicznym jabłkowym

Składniki

  • 3 garście porwanych kilku rodzajów sałat (np., rukola, botwinka, szpinak)
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki octu balsamicznego 6% OCTIM
  • 1 łyżka miodu
  • 4 plasterki sera mozzarella z zalewy
  • świeża pietruszka

Sos do sałatki:

  • 1 łyżka octu jabłkowego 6% ekologicznego OCTIM
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej OCTIM
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sos: wszystkie składniki połączyć dokładnie w miseczce.

Sałatka: liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Można skorzystać z gotowych miksów sałat. Na małej patelni rozgrzać ocet balsamiczny z miodem, wrzucić pomidorki. Smażyć chwilę, aż zaczną pękać. Na sałacie ułożyć pomidorki, pokrojony w plasterki ser mozzarella z zalewy. Polać obficie sosem. Przyozdobić świeżą natką pietruszki.

Smacznego!