Sałatka z octem słodowym
Składniki
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek (obrany ze skórki)
- 50 g kiełków (z brokułów lub fasoli)
- 4 łyżki octu słodowego 6% Octim
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- sok z cytryny
W małym garnku mieszamy ze sobą cukier brązowy, ocet słodowy, sos sojowy, sól i pieprz. Następnie gotujemy, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Siekamy główkę kapusty i trzemy marchew. Kroimy ogórka i czerwoną paprykę w słupki. Selera kroimy w plastry oraz parzymy przez 45 sekund. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą w dużym naczyniu. Mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem i skrapiamy sokiem z cytryny.