Sałatka z octem słodowym

Sałatka z octem słodowym

Składniki

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek (obrany ze skórki)
  • 50 g kiełków (z brokułów lub fasoli)
  • 4 łyżki octu słodowego 6% Octim
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • sok z cytryny

W małym garnku mieszamy ze sobą cukier brązowy, ocet słodowy, sos sojowy, sól i pieprz. Następnie gotujemy, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Siekamy główkę kapusty i trzemy marchew. Kroimy ogórka i czerwoną paprykę w słupki. Selera kroimy w plastry oraz parzymy przez 45 sekund. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą w dużym naczyniu. Mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem i skrapiamy sokiem z cytryny.