Sałatka z pomarańczą, mozzarellą i glazurą

Składniki

  • 2-3 garście sałaty, np. roszponka
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
  • 1 duża garść orzechów włoskich
  • syrop klonowy
  • glazura balsamiczna o smaku figi Octim

Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę. Mozzarellę odsączyć z zalewy i ułożyć na sałacie. Pomarańczę obrać, usunąć białe błonki, podzielić na małe kawałki. Ułożyć na sałacie pomiędzy kulkami mozzarelli. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wystudzić i lekko posiekać. Posypać sałatkę. Całość skropić syropem klonowym i glazurą balsamiczną. Od razu podawać.

Przepis przygotowany przez Magdalenę Iciak, moniamieszaigotuje.blogspot.com