Sałatka ziemniaczana z octem słodowym

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej OCTIM
  • 1 łyżeczka musztardy kempingowej OCTIM
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki octu słodowego OCTIM
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • świeży rozmaryn
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz do smaku
  • garść rukoli

Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Pokroić w plasterki. W miseczce połączyć oliwę, musztardę, ocet, miód, posiekane zioła: rozmaryn i kolendrę. Dodać pokrojony w kosteczkę ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać.

Ziemniaki polać sosem, posypać świeżą rukolą i prażonymi ziarnami słonecznika.