Schab w musztardzie Octim

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • ½ słoiczka musztardy ze śliwką suszoną Octim
  • 2 łyżki stołowe musztardy francuskiej Octim
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • suszone śliwki do nadziania schabu

Schab naciąć na wierzchu w kratkę, a w środku przez całą długość zrobić nacięcie nożem, żeby włożyć śliwki. Śliwki sparzyć wrzątkiem – sprawdzić czy nie mają pestek, nafaszerować schab.

W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty natrzeć schab. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Piec 20 minut w 190 st. C, a później obniżyć temperaturę do 170 st. C i piec przez godzinę. Wyłączyć piekarnik i zostawić mięso jeszcze przez 20 minut w środku piekarnika, żeby soki równo rozeszły się po mięsie.
Smacznego!