Schab w sosie muszardowym

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 białe cebule średniej wielkości
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej OCTIM
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej OCTIM
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (min.18%)
  • 1 łyżeczka pszennej mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju do zapiekania

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Obraną cebulę pokroić na grube półplastry. Schab pokroić na kawałki o grubości 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Następnie, mięso doprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Całość przełożyć do dużego naczynia wysmarowanego olejem i wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut. W międzyczasie rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i odrobinę soli. Smażyć do momentu, aż cebula się zaszkli. Wlać bulion i gotować do zmiękczenia cebuli. Zestawić z ognia i dodać obie musztardy. Mięso wyjąć z piekarnika, zalać bulionem i posypać majerankiem, a następnie przykryć folią aluminiową i ponownie włożyć do piekarnika na 2,5 godziny w temperaturze 160 stopni. Wymieszać śmietanę z mąką. Upieczone mięso połączyć ze śmietaną z mąką i włożyć na 10 minut do piekarnika.