Śledź w sosie musztardowym
Składniki
- 100 g śledzi z zalewy octowej
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek zielony
- 1 jabłko słodkie twarde
Sos musztardowy:
- 2 łyżki – musztarda kempingowa OCTIM
- 2 łyżki musztardy francuskiej OCTIM
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 18 %
- świeżo mielony pieprz
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
Śledzia odcedzamy z zalewy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki (pod skosem). Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Ogórka myjemy, kroimy na cztery, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w drobną kostkę. Jabłuszko, myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, a później w drobną kostkę. Warzywa łączymy ze sobą, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Do miseczki dodajemy śmietanę, majonez, musztardę kempingową oraz musztardę francuską. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Na talerzu układamy sałatkę, na której serwujemy kawałki śledzia. Wszystko polewamy sosem musztardowym i dekorujemy świeżym tymiankiem.