Śledź w sosie musztardowym

Składniki

  • 100 g śledzi z zalewy octowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek zielony
  • 1 jabłko słodkie twarde

Sos musztardowy:

  • 2 łyżki musztardy kempingowej OCTIM
  • 2 łyżki musztardy francuskiej OCTIM
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • świeżo mielony pieprz
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy

Śledzia odcedzamy z zalewy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki (pod skosem). Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Ogórka myjemy, kroimy na cztery, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w drobną kostkę. Jabłuszko, myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, a później w drobną kostkę. Warzywa łączymy ze sobą, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.  Do miseczki dodajemy śmietanę, majonez, musztardę kempingową oraz musztardę francuską. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.  Na talerzu układamy sałatkę, na której serwujemy kawałki śledzia. Wszystko polewamy sosem musztardowym i dekorujemy świeżym tymiankiem.