Śledź z piklami i sosem balsamiczno-miodowym
Składniki
- 100 g śledzi z zalewy octowej
- garść świeżej rukoli
- mix ulubionych pikli z zalewy octowej (marynowane grzybki, mini kukurydze, marynowana papryka, mini cebulki, mini ogóreczki)
- garść suszonej żurawiny
Sos balsamiczno-miodowy:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego 6% OCTIM
- 1 łyżeczka – musztarda stołowa OCTIM
- 100 ml oleju rzepakowego
Śledzia wyjąć z zalewy, osuszyć, pozawijać w ruloniki. W miseczce wymieszać miód, ocet balsamiczny, musztardę stołową, po czym powoli dolewać olej rzepakowy i dokładnie mieszać, aż sos delikatnie się zagęści. Na talerzu ułożyć rukolę, śledzie, pikle pokrojone na mniejsze kawałki, suszoną żurawinę. Wszystko polać sosem balsamiczno-miodowym. Przyozdobić świeżą natką pietruszki.