Śledź z piklami i sosem balsamiczno-miodowym

Składniki

  • 100 g śledzi z zalewy octowej
  • garść świeżej rukoli
  • mix ulubionych pikli z zalewy octowej (marynowane grzybki, mini kukurydze, marynowana papryka, mini cebulki, mini ogóreczki)
  • garść suszonej żurawiny

Sos balsamiczno-miodowy:

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego 6% OCTIM
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej OCTIM
  • 100 ml oleju rzepakowego

Śledzia wyjąć z zalewy, osuszyć, pozawijać w ruloniki. W miseczce wymieszać miód, ocet balsamiczny, musztardę stołową, po czym powoli dolewać olej rzepakowy i dokładnie mieszać, aż sos delikatnie się zagęści.  Na talerzu ułożyć rukolę, śledzie, pikle pokrojone na mniejsze kawałki, suszoną żurawinę. Wszystko polać sosem balsamiczno-miodowym. Przyozdobić świeżą natką pietruszki.