Stek marynowany w musztardzie

Stek marynowany w musztardzie

Składniki

  • 250 g mięsa z krzyżowej wołowej
  • 90 g  – najlepiej musztarda o smaku wędzonej papryki i rozmarynu OCTIM
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła 82% tłuszczu
  • 50 g mieszanki sałat
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego OCTIM
  • glazura balsamiczna o smaku figi OCTIM
  • świeżo siekana kolendra i pietruszka

Mięso zamarynować w musztardzie minimum godzinę. Po wyjęciu z lodówki poczekać, aż mięso nabierze temperatury pokojowej. Na rozgrzanym maśle smażyć mięso 3 minuty z jednej strony (średnio wysmażony stek). Dorzucić przekrojony ząbek czosnku (ułożyć po bokach steka). Przełożyć mięso na drugą stronę, rozpuścić łyżkę masła. Smażyć kolejne 3 minuty. Po tym czasie ułożyć mięso na ok. 4 minuty na kratce, by ociekło z tłuszczu i odpoczęło.
Sałatkę wymieszać z łyżką octu jabłkowego. Ułożyć na talerzu. Na sałatce ułożyć pokrojone w plasterki mięso. Posypać świeżo siekaną natką pietruszki i kolendry. Podawać z glazurą balsamiczną.