Stek marynowany w musztardzie
Składniki
- 250 g mięsa z krzyżowej wołowej
- 90 g – najlepiej musztarda o smaku wędzonej papryki i rozmarynu OCTIM
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła 82% tłuszczu
- 50 g mieszanki sałat
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego OCTIM
- glazura balsamiczna o smaku figi OCTIM
- świeżo siekana kolendra i pietruszka
Mięso zamarynować w musztardzie minimum godzinę. Po wyjęciu z lodówki poczekać, aż mięso nabierze temperatury pokojowej. Na rozgrzanym maśle smażyć mięso 3 minuty z jednej strony (średnio wysmażony stek). Dorzucić przekrojony ząbek czosnku (ułożyć po bokach steka). Przełożyć mięso na drugą stronę, rozpuścić łyżkę masła. Smażyć kolejne 3 minuty. Po tym czasie ułożyć mięso na ok. 4 minuty na kratce, by ociekło z tłuszczu i odpoczęło.
Sałatkę wymieszać z łyżką octu jabłkowego. Ułożyć na talerzu. Na sałatce ułożyć pokrojone w plasterki mięso. Posypać świeżo siekaną natką pietruszki i kolendry. Podawać z glazurą balsamiczną.