Szparagi z jajem w koszulce

przygotowanie

Szparagi oczyścić, odciąć pod skosem około 1,5 cm łodygi od dołu. Wrzucić je na mocno rozgrzany olej. Smażyć około 3 minut. W małym rondelku zagotować wodę z łyżką octu spirytusowego. Kiedy woda zacznie się gotować, zrobić wirek, wbić jajo i zmniejszyć ogień. Gotować, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne (około 2-3 minut). Podawać z sosem na bazie świeżej pietruszki i musztardy ze smażoną cebulką.

Sos musztardowo-pietruszkowy:
Do miseczki dodać musztardę, ocet, sok z cytryny. Małym strumieniem dolewać olej rzepakowy, nie przestając mieszać. Na koniec dodać wodę, wymieszać. Dodać świeżo siekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać jajo i szparagi.