Szparagi z jajem w koszulce
Składniki
- 4 świeże szparagi
- 1 jajo
- 500 ml wody
- 1 łyżka octu spirytusowego 10% OCTIM
Sos musztardowo-pietruszkowy:
- 2 łyżeczki, najlepiej musztarda ze smażoną cebulką OCTIM
- 1 łyżka octu jabłkowego 6% OCTIM
- świeżo siekana natka pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 ml oleju rzepakowego
- 50 ml letniej wody
- sól do smaku
Szparagi oczyścić, odciąć pod skosem około 1,5 cm łodygi od dołu. Wrzucić je na mocno rozgrzany olej. Smażyć około 3 minut. W małym rondelku zagotować wodę z łyżką octu spirytusowego. Kiedy woda zacznie się gotować, zrobić wirek, wbić jajo i zmniejszyć ogień. Gotować, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne (około 2-3 minut). Podawać z sosem na bazie świeżej pietruszki i musztardy ze smażoną cebulką.
Sos musztardowo-pietruszkowy:
Do miseczki dodać musztardę, ocet, sok z cytryny. Małym strumieniem dolewać olej rzepakowy, nie przestając mieszać. Na koniec dodać wodę, wymieszać. Dodać świeżo siekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać jajo i szparagi.