Ekologiczny ocet cydrowy Octim otrzymał znak Poznaj Dobrą Żywość!

Znak PDŻ wcześniej otrzymał już ocet jabłkowy 6% firmy Octim, a teraz tym oznaczeniem może poszczycić się także nasz ekologiczny ocet cydrowy 5%. Certyfikat „Poznaj Dobrą Żywność” jest przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Głównym celem Programu Poznaj Dobrą Żywność jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Znak przyznawany jest tylko wyrobom, które spełniają kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.

Aby ekologiczny ocet cydrowy 5% Octim mógł otrzymać certyfikat, musiał spełnić rygorystyczne wymogi i przejść specjalistyczne testy. Uzyskiwany jest w wyniku fermentacji ekologicznego cydru. To wyrób ekologiczny, co potwierdza znak zielonego Euroliścia na etykiecie. Specjaliści przyznający znak PDŻ wzięli pod uwagę, że produkt Octim jest niepasteryzowany i niefiltrowany, a przeprowadzone w firmie badania potwierdzają zawartość makro- i mikroelementów (potas, żelazo, magnez) oraz witamin w occie.

Ocet cydrowy ekologiczny to zdrowy dodatek do ryb, marynat, przetworów, sałatek i sosów. Znak Poznaj Dobrą Żywność daje gwarancję zadowolenia z produktu. PDŻ ma również na celu podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej i stabilnej jakości. Oznaczenie jest przyznawane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na okres 3 lat. W programie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy Państw Członkowskich Unii Europejskiej.

Bardzo dziękujemy za to wyróżnienie, które jest dla nas motywacją do poszukiwania nowych smaków, receptur i jeszcze lepszych rozwiązań.