Kolacja szefów kuchni „Szczypta dobroci z Octim”

W dniu 3 grudnia 2018 w Hotelu Tajty odbyła się inauguracyjna kolacja „Szczypta dobroci z Octim”, na którą przybyli znani szefowie kuchni z najlepszych restauracji z całej Polski. Carpaccio z polędwicy z truflą, poliki wołowe czy piernik mazurski – to tylko niektóre z potraw, jakich mogli skosztować goście.

Celem kolacji była pomoc charytatywna Placówce Opiekuńczo-Wychowawczej JAŚ MAŁGOSIA WOJTEK w Giżycku, ale także stworzenie okazji do spotkania wybitnych szefów kuchni. Zebranie w jednym miejscu kulinarnych wirtuozów po prostu musiało zaowocować niezwykłymi potrawami. Spotkanie rozpoczęło się degustacją przystawek, w których wykorzystywano produkty z Warmii i Mazur, w tym wyroby firmy Octim z Olsztynka. Następnie zaproszono gości do stołów, a szefowie kuchni przy serwowaniu każdej kolejnej potrawy opowiadali o wykorzystanych składnikach i zdradzali sposób przygotowania.

Już pierwsze danie w wykonaniu szefa kuchni Dominika Moskalenko, czyli carpaccio z polędwicy z truflą i serem, zachwyciło kubki smakowe zebranych. Później delektowaliśmy się dziełem naszego ambasadora marki, szefa kuchni Patryka Dziamskiego, czyli pstrągiem z prażonym słonecznikiem i musem z pietruszki – opowiada Ewa Panasewicz, Zastępca Dyrektora Handlowego firmy Octim. Następnie swój barszcz czerwony z przepiórczym jajem zaserwowała szefowa kuchni Anna Anklewicz.  Poliki wołowe z ćwikłą i puree ziemniaczanym przygotowali wspólnie Patryk Dziamski i Dominik Moskalenko, a szef kuchni Michał Soliwoda na deser zaserwował piernik mazurski w towarzystwie białej czekolady i świeżych owoców.

Po kolacji oczywiście był czas na rozmowy w kuluarach i luźniejszej atmosferze. Wśród naszych gości znaleźli się m.in. Marcin Popielarz, Mikołaj Nowak, Przemysław Wieloch, Ewa Kujawa, Rafał Niewiarowski, Robert Skubisz, Marcin Zakrzewski, Michał Siudziński, Bartosz Witkowski, Damian Broda, Artur Kokoszka czy Krzysztof Kopciński. Szefowie kuchni przy wyjeździe opowiadali, że wracają pełni pomysłów, naładowani pozytywną energią i z nowymi znajomościami, nie tylko biznesowymi. Bardzo się cieszę, że organizując wspólnie z szefem kuchni Patrykiem Dziamskim i Hotelem Tajty takie spotkanie, mogliśmy przyczynić się do zacieśnienia relacji w branży gastronomicznej – dodaje Ewa Panasewicz z firmy Octim.

Serdecznie dziękujemy wszystkim za obecność! Nie była to jednorazowa akcja i już planujemy kolejne spotkanie z cyklu „Octim dla Szefów Kuchni”.