OCTIM nagrodzony w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”!

21 lipca na Zamku Kapituły Warmińskiej w Olsztynie odbył się Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla oraz konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Papryka konserwowa na occie jabłkowym Octim otrzymała wyróżnienie, a musztarda sarepska została nominowana do nagrody „PERŁA 2018”!
Konkurs tradycyjnie przebiega dwuetapowo. Pierwszy etap obejmuje finały regionalne podczas, których wyłonieni zostają laureaci w czterech kategoriach, między innymi produktów pochodzenia roślinnego. I właśnie na tym etapie nasza papryka konserwowa na occie jabłkowym otrzymała wyróżnienie. Jury doceniło, że Octim jako jedyny producent zamiast octu spirytusowego używa do zalewy octu jabłkowego.
Drugi etap konkursu to dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu wybór najlepszych produktów oraz potraw do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2018”, które wraz z nagrodą „Klucz do Polskiej Spiżarni” zostaną wręczone na gali finałowej odbywającej się w Poznaniu. W tym roku do grona produktów nominowanych dołączyła nasza musztarda sarepska.
Celem konkursu oprócz identyfikacji regionalnych produktów i dań, jak również ich promocji, ważne jest przygotowanie producentów do aktywnego uczestnictwa w systemach jakości żywności na szczeblu krajowym i unijnym.
Jesteśmy bardzo dumni, że po raz kolejny nasze produkty zostały dostrzeżone i wyróżnione. Dziękujemy za nagrodę!