Święto Musztardy z Octim!

Skąd się wzięła musztarda? Kto spożywa jej najwięcej i dlaczego tradycyjna ma żółty kolor? I którą naszą musztardę produkujemy od ponad 50 lat? Z okazji Święta Musztardy (6.08) przygotowaliśmy garść ciekawostek o tej wyjątkowej przyprawie!

Historia musztardy sięga setek lat wstecz. Podobno pierwszym jej twórcą był Pliniusz starszy – historyk i pisarz rzymski, który rzekomo zmieszał sproszkowaną gorczycę z octem, a kilkaset lat później ulepszono jej smak o miód i olej. W tamtym okresie musztardy używano do zwalczania reumatyzmu, nadciśnienia i poprawy trawienia.
W czasach średniowiecza musztarda była na tyle popularna, że znajdowała się nawet w chłopskich domach. Mówi się, że papież Jan XXII stworzył zawód musztardnika papieskiego, który potem przeniknął też do warstw szlacheckich. Korzenie naszych musztard z żurawiną czy suszoną śliwką sięgają aż do XVI w., ponieważ właśnie wtedy papież Klemens VII zapoczątkował produkcję „słodkich” musztard. A jak musztarda trafiła do Polski? Podobno przyjechała wraz z Napoleonem Bonaparte.
Inne ciekawostki o musztardzie:
– najwięcej musztardy spożywają Amerykanie,
– musztarda żółty kolor zawdzięcza kurkumie,
– musztarda sarepska Octim produkowana jest od ponad 50 lat! A w 2015 r. zdobyła nagrodę Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości ITQI,
– do produkcji musztard Octim wykorzystujemy różne rodzaje octu m.in. jabłkowy, balsamiczny czy z czerwonego wina,
– w 2015 r. Niemiec Andre Ortolf ustanowił światowy rekord w ilości zjedzonej musztardy. W czasie 30 sekund zjadł aż 416 gram średnio pikantnej musztardy,
– w USA w stanie Wisconsin znajduje się Muzeum Musztardy. Posiada ono kolekcję ponad 6 tysięcy musztard z ponad 70 krajów całego świata,
– największym w Europie producentem, a zarazem konsumentem musztardy, jest Francja. Podobno statystyczny Francuz zjada 1,5 kg musztardy rocznie.

Jak widać, z pozoru prosta musztarda, ma bardzo bogatą historię. Bardzo cieszymy się, że możemy dalej kreować jej losy. Z okazji Dnia Musztardy życzymy wszystkim smacznego świętowania i kulinarnych sukcesów. Mamy nadzieję, że w tym dniu nikomu nie zabraknie tej przyprawy na stole!