Zdrowie prosto z jabłka – ocet jabłkowy ekologiczny

Nie trzeba wiele wysiłku, by zadbać o zdrowie i smaczne codzienne posiłki – wystarczy do swojej diety włączyć ocet jabłkowy ekologiczny. Jest on źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów, czyli wszystkiego, co najlepsze w jabłkach! Czy wiesz wszystko o jego właściwościach?

Ocet jabłkowy ekologiczny jest produkowany bez konserwantów w wyniku naturalnej fermentacji wina jabłkowego – to wystarczy, by zapewnić mu trwałość. Dodatkowo jest niepasteryzowany i niefiltrowany, a w produkcji wykorzystuje się tylko polskie jabłka. Swoją „czystą etykietą” i tradycyjną recepturą wyróżnia się wśród wysoko przetworzonej żywności, dzięki czemu chętnie wybierają go osoby stosujące zdrową dietę. Od lat ocet jabłkowy jest stosowany do łagodzenia problemów żołądkowych, wspierania przemiany materii i poprawy wyglądu skóry oraz włosów, ponieważ zawiera makro- i mikroelementy (potas, żelazo, magnez) oraz witaminy. Ten polski produkt posiada znak zielonego Euroliścia, potwierdzający ekologiczny charakter octu. Ocet jabłkowy ekologiczny Octim powstaje na Warmii i Mazurach na podstawie tradycyjnego przepisu.

Do jakich dań go stosować?

  • do sałatek – jako składnik dressingów,
  • do ryb – doda im przyjemnego kwaskowego smaku,
  • do przetworów owocowych i warzywnych – dzięki temu weki będą miały łagodniejszy smak,
  • do mięs – jako dodatek do marynaty sprawi, że mięso stanie się bardziej kruche,
  • do napojów – wystarczy dodać go do soku pomarańczowego z lodem i miętą, by otrzymać orzeźwiający i zdrowy napój,
  • do zup – wyostrzy smak i kolor zupy buraczkowej czy barszczu ukraińskiego,
  • do ciast – dzięki niemu beza będzie bardziej puszysta.

 

Wypróbuj ocet jabłkowy w swojej kuchni, który można zamówić także przez Internet: https://www.octim.com.pl/ocet/

 

Kulinarna propozycja:

Sałatka z octem ekologicznym jabłkowym

  • 3 garście porwanych kilku rodzajów sałat (np., rukola, botwinka, szpinak)
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki octu balsamicznego 6% Octim
  • 1 łyżka miodu
  • 4 plasterki sera mozzarella z zalewy
  • świeża pietruszka

Sos do sałatki:

  • 1 łyżka octu jabłkowego 6% ekologicznego Octim
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej Octim
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sos: wszystkie składniki połączyć dokładnie w miseczce.

Sałatka: liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Można skorzystać z gotowych miksów sałat. Na małej patelni rozgrzać ocet balsamiczny z miodem, wrzucić pomidorki. Smażyć chwilę, aż zaczną pękać. Na sałacie ułożyć pomidorki, pokrojony w plasterki ser mozzarella z zalewy. Polać obficie sosem. Przyozdobić świeżą natką pietruszki.

Smacznego!